kozossegi-tervezes-final-01.png

Mi az a közösségi tervezés?

Olyan ez az egész folyamat, mint amikor megbeszéled a barátnőddel vagy a férjeddel, hogy nézzen ki a konyha. Van akinek fontos a konyhabútor színe és van akinek az a fontos, hogy ne legyen felső szekrény, mert nem éri fel. A közösségi tervezés során nem a családoddal egyeztetsz, hanem a szomszédaiddal. Pontosabban azokkal, akik az utcában élnek és napi szinten használják. Megkérdezzük a patikusokat, a fodrászatot és az orvosokat is, mert az ő véleményük is számít. A közösségi fórumokon beszélgetünk majd és segítségül hívunk facilitátorokat, hogy könnyebben és gyorsabban eredményre jussunk. Ha nem tiszta mi az a közösségi tervezés, semmi gond, görgess lejjebb!

És mégis, hogyan szólhatok bele ebbe az egészbe?

A koronavírus-járvány miatt jelenleg sajnos nem tudunk eseményeket szervezni.

Kérünk, iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy időben értesíthessünk a nyári programjainkról!

Gyere el és mondd el élőben!

Jelenleg nincs közelgő eseményünk.

Részletek

Csatlakozz

Írj nekünk

 

Gyakori kérdések és válaszok

Mivel nem mindenki egyaránt tájékozott és képzett várostervezési szempontból, készítünk egy fogalomtárat, ahol az oldalon felmerült fogalmakat elmagyarázzuk, kontextusba helyezzük.

Milyen egy élhető város?


Jó a levegő, kevés a zaj, a babakocsi nem akad fenn a járdaszegélyen, esténként nem félelmetesen sötét és még sorolhatnánk. De talán a legfontosabb, hogy a város berendezésénél arra kell figyelni, hogy mi emberek, hogy érezzük magunkat jól benne. A város nem csupán arra van, hogy minél gyorsabban hazaérjünk. Az emlékeink nagy része a városhoz, a negyedhez vagy éppen az utcához köt minket. Nem csak az a fontos, hogy szép legyen az új fürdőszoba vagy legyen elég polc a könyveknek, az is fontos, hogy amikor egy hosszú nap után bekanyarodunk a Déribe, már akkor otthon érezzük magunkat.
Mire kell figyelni, mitől jó egy közösségi tervezés?


Közérthető és pontos tájékoztatást ad a tervezés kereteiről és folyamatáról. Akkor jó egy közösségi tervezés, ha a lehető legtöbb érintett részt vesz rajta. A Déri Miksa utca esetében szeretnénk ha az utcában lakó és dolgozó emberek minél többen eljönnének és valódi párbeszéd alakulna ki köztünk. Ennek érdekében hoztuk létre ezt a weboldalt, illetve plakátokat helyezünk ki, szórólapokat osztunk és ötletládát rakunk ki a játszótérre. De a legfontosabb, hogy elgyertek az eseményekre!
Miért fontos és hasznos a társadalmi részvétel?


A városban, ahol sok ember él együtt kis helyen, elkerülhetetlenek a konfliktusok. Hiszen az egyik ember ilyen, a másik pedig olyan. A leghasznosabb ha ezeket a konfliktusokat nem a szőnyeg alá söpörjük hanem megpróbáljuk megérteni egymást. Fontos, hogy mindenki egy lépést hátrébb lépjen, megpróbáljon belehelyezkedni a másik helyzetébe. Ez egy nagyon nehéz feladat, de hosszú távon kifizetődő! Ki kell alakítani az együttélés szabályait, de ehhez nyitottságra és kompromisszumokra van szükség. Sokkal jobb lesz végigsétálni ezek után az események után az utcán, ha mindenki részt vett az utca új képének kialakításában, és mindenki tudja melyik döntés hogyan született.
Mi az, vagy ki az a facilitátor?


A facilitátor az az ember aki levezeti a közösségi tervezési alkalmakat. Vannak akik nehezebben szólalnak meg, és vannak akik könnyebben. A cél az, hogy mindenki véleményét meghallgassuk és beépítsük a tervbe. A facilitátor segít abban, hogy a résztvevők közötti párbeszéd zökkenőmentes legyen és minden lehetséges konfliktus felszínre kerüljön, és ki is beszéljük azokat. A facilitátor fő feladata, hogy a tervezési folyamat hatékony és fókuszált legyen, rajzol, kérdez és segít mederben tartani az egyes tervezési alkalmakat.
Hogy jön ide a klímaváltozás?


Egyre jobban látszik, hogy a klímaváltozás mindannyiunk életét befolyásolja nap, mint nap. A legszembetűnőbb talán az, hogy nyáron melegebb van, mint mondjuk 10 vagy 20 évvel ezelőtt. Ezeket a negatív hatásokat csökkenthetjük ha például több fát ültetünk. Egy fa árnyékában nehezebben melegszik fel a járda vagy az aszfalt, és akár 5-10 fokkal is hűvösebb lehet alatta.
Hogy néz ki egy tesztnap?


A tesztnapon közösen berendezzük az utcát, annak alapján amit közösen kitaláltunk a közösségi tervezési alkalmakon. Megpróbáljuk bemutatni, hogy milyen lesz ha majd kész lesz. Felrajzoljuk a bokrok helyét zöld krétával, vagy éppen kirakunk egy-két széket a padok helyére. Ha pedig kiderül, hogy valami nem az igazi, akkor azokat felírjuk és módosítjuk a tervet. Ha a padon ülve szemünkbe süt a nap arrébb rakjuk, ha a járda amit kitaláltunk nem ott fut ahol a legjobb akkor megkeressük, hogy hol fusson.

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!