top of page

A Déri Miksa utcai közösségi tervezése elindult!

Csütörtök öt óra körül érkeztek az első emberek a JEK kertjébe, hogy részt vegyenek a megújuló Déri utca közösségi tervezésében. A több mint negyven résztvevőt először Rádai Dániel köszöntötte: a városfejlesztésért felelős alpolgármester elmondta, az önkormányzat azt szeretné, ha a Déri Miksa utca lakói minél többen részt vennének a közösségi tervezésben, hogy mindenki sajátjának érezze ezt az utcát. Majd Sárkány Csilla a Rév8 vezetője mutatta be röviden a tervezési területet, amely főként a Fecske és a Nagy Fuvaros utca között szakaszt jelenti. Azt is elmondta, hogy az utca többi része is megújul, ahova szélesebb járdákat és zöld felületeket terveznek, ahol szintén számítanak a lakók javaslataira.

Ezután következett maga a közösségi tervezés, amelynek keretében a facilitátorok vették át a főszerepet közel két órán át. De mi is az a facilitátor? Az ő feladatuk, hogy beszéltessék az emberek, ők gondoskodnak arról, hogy mindenki el tudja mondani a véleményét. Ehhez pedig nincs más dolguk, mint jó kérdéseket feltenni, és jó hangulatot teremteni, ami azért nem is olyan egyszerű. A közösségi tervezés egy rövid ismerkedéssel kezdődött, ahol a résztvevők 3 kérdést tettek fel egymásnak, majd újabb párt kerestek maguknak és velük is megbeszélték, hogy pontosan hol laknak és milyen jó dolog történt velük aznap.

Ezután kezdődött a csoportmunka: először minden asztalnál azt beszélték meg a résztvevők, hogy úgy általában milyen egy élhető városnegyed. A felmerült gondolatokat lejegyezték egy nagy papírra, majd csere következett, és mindenkinek egy új asztalnál, új emberekkel kellett átbeszélnie az addig felmerült gondolatokat. Ezután újabb kérdések következtek hasonló módszerrel, de azok már sokkal inkább a Déri Miksa utcáról szóltak.

Végül, minden asztal megállapodott közösen a nekik három legfontosabb dologban, amit azután megosztott a több mint negyven fős csapattal. Jövő héten, a második alkalom során a facilitátorok már a most felmerült konkrét ötletek részletesebb kidolgozásával folytatják a munkát remélhetőleg még több résztvevővel.


fotók: Nagy Dániel

Comments


bottom of page