top of page

Cikksorozat 4. rész: Milyen szempontok alapján és hova ültetünk fákat?

Cikksorozatunk negyedik részében a Déri Miksa utca fásításának témájával foglalkozunk. Szó lesz róla, hogy milyen szempontok alapján és hova ültetünk fákat, illetve hogy mi okozza a telepítés nehézségeit.

Az utca tervezése során elsődleges szempont volt, hogy ahol a földben futó közművek engedik, várostűrő fafajokat ültessünk szabadföldbe. A Rákóczi tér és a Fecske utca közötti szakaszon szabadföldi fasort tervezünk telepíteni, az utca mindkét oldalára, ez alól kivétel a Víg utca és a Tolnai Lajos utca közötti szakasz, ahol a közművek elhelyezkedése miatt csak egyoldali fasor ültethető az utca északi oldalán. Fontos megjegyezni, hogy ez változhat a kivitelezés megkezdésekor a feltárások során, ugyanis a közművek centire pontos helyére ilyenkor derül fény. Ebből fakadóan a fák pontos ültetési helyét rugalmasan kell kezelni a kivitelezés során.


A Fecske utca és a Nagyfuvaros utca közötti szakaszon sétáló utca és közösségi tér jön létre, ami szerencsére több mozgásteret ad nekünk a tervezés és a kivitelezés során, hiszen a korábban gépjárművek által elfoglalt területet ismét a helyi lakosok vehetik birtokba, ezáltal pedig megnövelhető zöldfelületek mérete is. A létrejövő új köztér részét fogja képezni a Ho-ho-ho-horgász játszótér egy szelete és a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK) alulhasznosított kertjének egy része is. Bár ezen a területen is bőven találhatóak közművek, továbbá a katasztrófavédelem számára felvonulási területet kell biztosítani az oltáshoz, még így is nagy marad a mozgásterünk. A közösségi tervezés alatt a lakossággal együtt célul tűztük ki, hogy a sétány minél természetközelibb legyen, a tervezés során ezt a szempontot vettük elsődlegesen figyelembe és kombináltuk össze a fent említett helyszíni adottságokkal. Ezen tényezők alapján rajzolódik ki, hogy lehet a legjobb elrendezésben kialakítani a zöldfelületeket és a kanyargós sétányt. Terveink szerint a sétányon fasor helyett facsoportok lesznek telepítve, mert a ligetes elrendezés természetközelibb hangulatot ad a majdani térnek. A fák a díszítő értékükön túl a jövőben fontos szerepet töltenek be a helyi mikroklíma alakításában és a szálló por mennyiségének csökkentésében.

Sokszor felmerül, hogy miért nem ültetünk dézsás fákat, hiszen könnyű őket mozgatni, és akár több egyedet is elhelyezhetünk belőlük. Ez részben igaz is, azonban csak ott javasoljuk, ahol semmiképp sem oldható meg a szabadföldi fák ültetése, mint például a Kiss József utca és a Népszínház utca kereszteződésének jelenlegi kialakításában. Valójában azonban hosszú távon nem nyújtanak kielégítő megoldást a helyi klíma alakításában a kis méretük miatt, ami az ültetőközeg méretéből fakad. Emellett a felmerülő magas fenntartási költségek miatt, mint a folyamatos öntözés, tápanyag utánpótlás, vagy a folyamatos takarítás sem ajánlatos a széleskörű használatuk.

Ha a fa és a város szavak egy mondatban szerepelnek, akkor mindenképpen fontos beszélni a fák és a közművek kapcsolatáról, mert ahogy fentebb is írtuk, bizonyos adottságok miatt, mint például a közművek elhelyezkedése és a számukra biztosítandó védőtávolságok, szűk kereteket szabnak, hogy hova lehet fákat ültetni. A Fővárosi Önkormányzat Zöldinfrastruktúra füzeteinek ide vonatkozó kiadványában erről részletesen beszámolnak, ha valakit mélyrehatóbban érdekel a téma. A védőtávolságokat ismertető táblázat a 45. oldalon található.

Commentaires


bottom of page