top of page
header_3000x1678_0422.png

A Déri Miksa utca új csőszháza

Kupakból csőszház? Igen!

A közösségi tervezés során felmerült az igény, hogy legyen egy csősz a sétányon, aki gondoskodik a helyről. A Déri új csőszháza a trafóház mellé épül majd, és nem is akármilyen csőszház lesz. Az épületnek különleges, újrahasznosított műanyagból készült burkolata lesz, amilyen még nincs Magyarországon.

A burkolat építése jelenleg is zajlik. A környék lakói által összegyűjtött műanyagkupakok új életet kapnak, és színes lapok formájában kerülnek a csőszház falára. Ezért a mai napon (08.09.) és várhatóan a holnapi napon is (08.10.) a Nagy Ho-ho-ho horgász játszótér zárva lesz. Köszönjük a megértésüket!

Hogyan készül el a csőszház? 

A csőszház burkolatához 120 000 darab műanyag kupakra lesz szükségünk. Ezek a kupakok HDPE anyagból készülnek, ami hőre lágyuló, könnyen visszaforgatható műanyag típus. Az összegyűjtött kupakokat elsőként szín szerint válogatjuk, hogy a belőlük készülő felület ne véletlenszerű mintázatot kapjon. Ezután az azonos színűeket külön-külön darálóba helyezzük, és műanyag forgácsot képzünk belőle, amivel utána könnyebben lehet dolgozni a termék gyártás során. Ezt a darálékot helyezzük a hőprés alá, megfelelő arányban keverve a színeket, hogy esztétikus mintázatot kapjunk. A végeredmény egy körülbelül 3 mm vastag, vízálló, műanyag lap.  Ezeket kisebb igazítások után a csőszház falára rögzítjük, és kész is az épület.

csoszhaz_folyamatabra_0422-04.png

Mi az a Zero Waste Campus?

A Zero Waste Campus (ZWC) a Budapesti Műszaki Egyetemen indult kezdeményezés, ami a világszintű Precious Plastic Mozgalomhoz csatlakozik. A ZWC célja, hogy az egyetemi kampuszon belül megjelenjen az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság szellemisége. Szakemberekkel együttműködve olyan termékeket fejlesztenek, amelyek gyártása hozzájárul a műanyag hulladék csökkentéséhez. Ráadásul fontos szempont az is, hogy ezeket itthon is le tudják gyártani. Tudj meg többet az újrahasznosításról a Zero Waste Campus oldalán!

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

folyamat

Mi mindenre jó az újrahasznosított műanyag?

A különböző műanyagok eltérő módon és minőségben hasznosulhatnak újra. A PET palackok kupakját például számtalanszor visszaforgathatjuk újrahasznosítás során, ha az anyagba nem kerül más adalék, ami ezt befolyásolná. A különböző műanyagok típusát egy háromszögbe írt szám jelzi, ezt megtaláljuk a fogkrémes tubuson, a mosószeres flakonon, és minden hasonló gyártmányon, ha közelebbről megvizsgáljuk őket. Ha ezeket alapanyag szerint szétválogatjuk, és ügyelünk az anyag tisztaságára, rengeteg használati tárgy készülhet a kidobott műanyagokból: ékszer, váza, de akár tégla vagy burkolat is. Ráadásul a különböző színek keveredése izgalmas mintázatokat ad ezeknek a felületeknek. Így a műanyag új életre kel, és nem a szemétben végzi. Ha kíváncsi vagy többre, látogass el a https://bazar.preciousplastic.com/ online bazárba, ahol kivétel nélkül újrahasznosított műanyagból készült termékek jelennek meg, köztük a Malom Projekt ikonikus sámlija is, ami eredeti magyar design termék.

bottom of page