top of page

Cikksorozat 1. rész: Milyen szempontokra kell figyelni a tervezés során?

Cikksorozatunk első részében azt a témát járjuk körbe, hogy milyen szabványokat kell figyelembe venni a tervezésnél, kivel kell egyeztetni, mit jelent az engedélyezés?


Mivel korábban már többször használtuk a tervek engedélyezése kifejezést, ebben a bejegyzésben ezt fejtjük ki egy kicsit bővebben.

A Déri Miksa utca tervezésénél sokféle szempontot és igényt kell figyelembe vennünk a lakóközösség igényei mellett. Az utca burkolata alatt (ivóvíz, szennyvíz, áram, gáz, telekommunikáció) és felett (közvilágítás) különböző közművezetékek futnak. A felsorolt közművek tulajdonosaival, a közútkezelővel és a katasztrófavédelemmel hónapokig tartó egyeztetések folynak. Ezeken az alkalmakon dőlnek el, hogy az érintett szervezetek milyen feltételekkel járulnak hozzá az utca átalakításhoz. Tisztázni kell, hogy milyen adottságokhoz és előírásokhoz szükséges igazodni a tervezés során. Ilyen például az utcában a tűzoltási felvonulási terület biztosítása a katasztrófavédelem számára, a közműszolgáltatók hozzáférése a saját hálózatukhoz és eszközeikhez. De ilyen az új fák ültetésére alkalmas helyszínek beazonosítása, hiszen a közművekkel sűrűn behálózott utcákban igen nagy kihívás megtalálni azokat a területeket, ahová nem csak hogy szabadföldbe tudunk fát ültetni, de akkora ültetőközeget is tudunk biztosítani, hogy az elültetett fáknak legyen is helyük egészségesen fejlődni, és minél tovább élni. A fákról egyelőre ennyit, mert egy későbbi cikkben hosszabban is beszámolunk majd róluk.

Összegezve tehát, ha minden jól alakul, a fent említett közműcégek és szakhatóságok megadják a hozzájárulásokat az utca megújításához, amelyek birtokában végül a Fővárosi Kormányhivatal Útügyi Hatósága adja ki az engedélyt. Ezután kerül kiválasztásra a kivitelező a közbeszerzési eljárás során, majd ezután kezdődhetnek a kivitelezési munkák.


bottom of page