top of page

Nade ki is volt tulajdonképpen Déri Miksa?

Ha valaki jobban utána olvas Déri Miksának, kiderül, hogy korának egyik legfontosabb feltalálója volt, kisebb zseni. A róla elnevezett Déri motort még ma is ismerik és használják, 1895 után megadott szabadalmainak száma pedig 15. Sőt még a Duna-Tisza szabályozásának tervezésében is részt vett. Mechwart Andrással alkották meg például azt a motort, ami a Keleti Pályaudvar világítását szolgálta több, mint 100 évvel ezelőtt.


Déri Miksa 1854. október 27-én született a délvidéki - egykori Bács-Bodrog megye - déli részén fekvő Bács községben. Gazdag kereskedőcsalád sarja. Műszaki tanulmányait a budapesti József Műegyetem mérnöki szakosztályán kezdte el, és 1877-ben szerzett vízépítő-mérnöki oklevelet a Bécsi Műegyetemen. 1882-ben a Ganz-gyár mérnöke, később pedig igazgatója lett, ahol ebben az időben rendkívül tehetséges szakemberek dolgoztak együtt.



Az 1880-as években előtérbe került az energiaelosztás, ahogyan akkor nevezték, a fény elosztásának problémája. Egy-egy áramfejlesztővel meg tudták oldani egy színház, pályaudvar vagy szálloda áramellátását, de ekkor már az volt a cél, hogy egy erőművel akár egy nagyobb városrész, távolabb eső területek világítását is lehetővé tegyék.


1885-ben Bláthy Ottó ötletéből kiindulva, Zipernowsky Károllyal együtt megalkották a zárt vasmagú transzformátort. Szabadalmukat ZBD transzformátor néven ismerte meg a világ, amely a három mérnök nevének kezdőbetűit rejti. Ennek az eszköznek a segítségével megoldották a villamos áram nagy távolságra történő gazdaságos, jó hatásfokú szállítását és elosztását. Így borult fénybe az akkori Bécs, és a pesti Nemzeti Színház kivilágítását is ezzel a transzformátorral oldották meg akkoriban. A találmány az 1896-os párizsi világkiállítást is megjárta. Ezután dolgozott Bécsben és Olaszországban is, és bejáratos volt a Magyar királyi udvarba is.


Déri Miksa 1938-ban, 84 évesen halt meg Olaszországban. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 1975-ben emléktáblát helyezett el Budapesten, a Déri Miksa utca elején, amely 1953-ban kapta nevét a híres mérnökről.


Forrás:

bottom of page