top of page

Mitől lesz otthonos egy köztér, hogyan lehet belakni? 3. rész

Mit tehetnek ebben a városlakók? Kié egyáltalán a köztér? Hogyan vehetek részt mint városlakó a saját környezetem alakításában? Mitől lesz ‘Déris’ a Déri Miksa utca?


Mi azt gondoljuk, hogy a Déri attól lesz igazán ‘Déris’ ha az alakításába, belakásába a helyiek is beszállnak. Nem elég a tér fizikai megújulása, hiszen a használaton keresztül telik meg élettel a tér, így attól függően sokféleképpen alakulhat az adott hely a jövőben.


Ebben a cikkben visszatekintünk a múltba, és a Kiscsibész térről írunk. 2009-ben Imre bácsi saját gondozásába vette a körút egyik fája alatti zöldfelületet, és beültette virágokkal, zöldségekkel. A tér felújítását megelőzően volt ott egy már nem működő, rossz állapotban lévő szökőkút. A saját megnevezése szerint lakcím nélküli Imre bácsi gerillakcióként színes csempedarabokkal újrarakta a szökőkutat mozaikokkal, a környékbeli vállalkozók segítségével.


A szökőkút ma már nem látható a Kiscsibész téren, de egy, a kockakőbe elhelyezett idézet emlékezik Imre bácsira: „Az ember, ha dolgozni akar (tud), nem kell hozzá munkaviszony. Ahhoz meg, hogy megéljél, nem kell pénz.”

Kép forrása: 8ker blog


Mire világít rá ez a példa? A városban sétálva többnyire fel sem merül bennünk, hogy akár magunk is alakíthatjuk elhagyatottnak tűnő közterületeinket. Kis léptékű ötletekkel szépíteni tudjuk környezetünket, ami hatással van az adott helyhez való viszonyulásunkra is.


Ha többet szeretnétek megtudni a Kiscsibész térről és Imre bácsi történetéről ajánljuk a cikk forrásait:

Comments


bottom of page