top of page

Mitől lesz otthonos egy köztér, hogyan lehet belakni? 2. rész

Mit tehetnek ebben a városlakók? Kié egyáltalán a köztér? Hogyan vehetek részt mint városlakó a saját környezetem alakításában? Mitől lesz ‘Déris’ a Déri Miksa utca?


Mi azt gondoljuk, hogy a Déri attól lesz igazán ‘Déris’ ha az alakításába, belakásába a helyiek is beszállnak. Nem elég a tér fizikai megújulása, hiszen a használaton keresztül telik meg élettel a tér, így attól függően sokféleképpen alakulhat az adott hely a jövőben.


Ezen a héten egy olyan a Déritől nem messze található projektről írunk, aminek a során egy közlekedési táblát az alap funkcióját megőrizve alakítottak át fűszernövénytartóvá a Mikszáth Kálmán téren 2015-ben. A Herb It Up! nevű kezdeményezés célja ugyanis az, hogy a közelben lévő éttermek vendégei maguk válogathassák ki és szedhessék le a friss fűszernövényeket az ételeikhez az erre a célra kialakított oszlop alakú beton növényládából. A szerkezet több kisebb azonos beton elemből épül fel, amelyek egymáshoz képest elfordíthatóak, így alkalmazkodnak a növények hely- és fényigényéhez.




Képek forrása: Beton Workshop


A projekt a ‘BETON workshop’ nevű művészeti, városépítészeti, betonbarkács kurzushoz kötődik, ami során tervező és művész hallgatók kisléptékű betontárgyakat terveznek és kiviteleznek közterekre.


A kezdeményezés jól példázza azt, hogy egy apró beavatkozás is milyen új, hasznos, és meglepő funkciót tud adni egy köztérnek. Nyitott szemmel járva egy-egy egyszerű ötlettel is feldobhatjuk megszokott környezetünket!


forrás:


bottom of page